Гловна » 2013 » Січень » 15 » Святкування 150-ї річниці з дня народження історика, соціолога, академіка наук Олександра Сергійовича Лаппо-Данилевського

Святкування 150-ї річниці з дня народження історика, соціолога, академіка наук Олександра Сергійовича Лаппо-Данилевського

20.04.2024
Автор: Админ
Коментар: 0
Переглядів: 3434
15 січня в Гуляйпільській громаді відбулося святкування 150-ї річниці з дня народження історика, соціолога, академіка наук Олександра Сергійовича Лаппо-Данилевського, який був уродженцем с. Удачне Гуляйпільського повіту. На урочистостях були присутні голова Криничанської  райдержадміністрації Ю.А Коваль, депутат Криничанської райради П. Л. Сегаль-Лестеров, сільський голова В. В. Хомяченко,колишній вчитель історії  Гуляйпільської ЗОСШ С.В. Пархоменко, настоятель Свято-Миколаївської парафії Дніпродзержинської епархіі  с. Гуляйполе Криничанського району протоієрей Миколай Чиженко, представники преси, мешканці с. Гуляйполе і численні гості.

    
 
Біля будинку, де жив вчений, а зараз діє дитячий садок, відбулося відкриття меморіальної дошки. Відкрив мітинг сільський голова В.В. Хомяченко, який після особистого привітання зі святом передав слово С.В. Пархоменку, який коротенько розповів біографію О.С. Лаппо-Данилевського. Далі до присутніх звернувся голова Криничанської РДА Ю.А. Коваль, який наголосив, що ми повинні пишатися, що серед наших земляків є Данилевські, Яворницькі, Полі і Новицькі, і з свого боку продовжувати їх культурні і наукові традиції. Відкриття меморіалу було доручено Ю.А. Ковалю і П.Л. Сегалю-Лестерову, після чого були покладені квіти до меморіалу учнями Гуляйпільській ЗОСШ. 
Слово для привітання мав і настоятель  Свято-Миколаївськой парафії  протоієрей Миколай Чиженко. Він відзначив, що традиційна думка, що наука і релігія несумісні, є хибною. Господь дав нам дві книги - Книгу життя (Біблію) і Книгу природи. Вони тісно пов’язані  і доповнюють одна одну.
Господь Бог пронизує весь світ, він "одягається світом яко ризою". Кожне явище природи - зірка, польова квітка, ліс, річка, поле, звірі  і людина-це візерунки на ризі Господній. Часто у буденності ми не помічаємо  премудрості Творця. Але св. апостол Павел у посланні до Римлян учить «Невидиме- Божа премудрість і сила - через розглядання творінь видимі». Уважно читаючи книгу природи, ми пізнаємо на початкових ступенях премудрість Творця. Відомий фізик Анрі Ампер писав своєму другові-вченому: "Дивись не захоплюйся наукою. Однією рукою досліджуй природу, а іншою - держись за одяг Бога, за край ризи Господньої". В історії науки   траплялися непорозуміння між наукою і релігією, але з часом вони  вирішувалися на користь релігіі, адже наука- це система знань, що розвиваються про природу, суспільство їх  закони людського мислення, а релігія - це світогляд і є постійною. Релігія може протистояти тільки хибній науці, якою є астрологія, хіромантія, тощо. Св. апостол Павел пише в посланні до Колосян: «Дивіться не захоплюйтесь філософію або іншою наукою, яка по переданням людським, по стихіям світу, а не від Бога». О.С. Лаппо-Данилевський своїм життям довів, що релігія і наука можуть прекрасно співіснувати.  Наприкінці священник  прочитав молитву і освятив меморіал ювіляру Гуляйпільської землі. По закінченню мітингу були зроблені фотографії всіх присутніх біля меморіалу на пам'ять. 

Увага! Копіювання та використання матеріалів сайту без попереднього погодження заборонено.

Коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєсрация | Вхід ]